Stress en het belang van ontspanning

foto waterdruppelSress is de belangrijkste oorzaak van ziekte. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, waarom leidt stress uiteindelijk tot lichamelijke klachten. Kort door de bocht gezegd komt het erop neer dat we door stress onze weerstand verliezen waardoor we vatbaarder zijn voor ziektes. Hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. Om het belang van ontspanning te begrijpen is het handig het stressmechanisme te leren kennen.

Door drukte en stress treedt in het lichaam een stressmechanisme in werking. Dit is hetzelfde mechanisme dat ingeschakeld wordt als reactie op gevaar. Het lichaam maakt extra hormonen aan die je in staat stellen beter te reageren op de dreiging. Een perfecte tool die als er reëel gevaar is het verschil kan maken tussen leven en dood. Dit overlevingsmechanisme is altijd een korte termijn actie die veel energie kost, energie die je op lange termijn tekort gaat komen.

Normaal gesproken zijn de processen in je lichaam gericht op het opnemen van voedingstoffen door je spijsvertering, het immuunsysteem dat je beschermt tegen ziektes, het aanmaken van nieuwe cellen en het onderhouden van bestaande cellen.

Bij stress (lichamelijk en/of emotioneel) treden hele andere processen in werking. Het lichaam komt in de vecht-vluchtmodus en produceert nu grote hoeveelheden stresshormonen. Deze zorgen voor een snellere hartslag en hogere bloeddruk. Onder invloed van adrenaline wordt meer bloed naar spieren, hart en hersenen gepompt en minder naar huid en ingewanden. Het zenuwstelsel gaat sneller werken en de bronchiën worden verwijd zodat meer zuurstof opgenomen kan worden. De aanmaak van spijsverteringssappen wordt onder invloed van adrenaline verminderd zodat de spijsvertering op een laag pitje komt te staan. Ook zorgt adrenaline dat de energievoorraad die in de lever en spieren ligt opgeslagen vrijkomt in de vorm van glycogeen waardoor een sterke stijging van het glucose gehalte in het bloed ontstaat.

Al deze veranderingen zijn nodig het lichaam in de gevaarmodus te ondersteunen met extra energie en superalertheid om snel en adequaat te kunnen reageren.

Cortisol komt vrij als gevolg van adrenaline. Dit hormoon heeft als doel het lichaam na de directe schok weer in balans te brengen. De energie die daarvoor nodig is wordt gegenereerd door afbraak van eiwitten uit spierweefsel tot aminozuren, deze aminozuren worden weer omgezet in glucose. De bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor sterk. Een ander effect van cortisol is dat dit hormoon ervoor zorgt dat je immuunsysteem tijdelijk wordt uitgeschakeld en je spijsvertering wordt vertraagd. De energie die het immuunsysteem normaal gesproken gebruikt wordt nu ingezet om te herstellen van de directe aanslag op het evenwicht in je lichaam door de afgifte van adrenaline.

Zoals gezegd een perfecte tool voor noodsituaties, maar het lichaam is niet gebouwd op het continue in gevaar-modus te staan. Het immuunsysteem wordt in vecht-vluchtmodus namelijk onderdrukt waardoor het natuurlijk afweersysteem van het lichaam tijdelijk uitgeschakeld wordt en ziekte vrij spel heeft om zich te ontwikkelen.

 Gevolgen van stress

Stress zal uiteindelijk zowel lichamelijk als geestelijk zijn tol eisen.

  • Diabetes type 2: de directe energie die door de stresshormonen vrijkomt in het lichaam zet aan tot de produktie van extra veel insuline om de verhoogde bloedsuikerspiegel weer normaal te krijgen, waardoor op termijn diabetes type 2 kan ontstaan.
  • Hart- en vaatziekten: de verhoogde bloeddruk en hartslag geven een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zoals bijvoorbeeld een beroerte of hartaanval.
  • Maag- en darmontregeling en een slecht werkend immuunsysteem: door het stressmechanisme wordt energie uit deze systemen gehaald en kunnen tekorten ontstaan met als gevolg spijsverteringsklachten, vermoeidheid en grote vatbaarheid voor ziekten.
  • Problemen met het libido, een ontregelde menstruatiecyclus en verminderde vruchtbaarheidzijn typische gevolgen van voortdurende stress.
  • Afbraak van spieren doordat eiwitten en glycogeen worden afgebroken, echter het vet blijft. Met name cortisol speelt daarin een belangrijke rol omdat dit hormoon de groei van vetcellen bevordert. Typisch is de vetophopingen rond de buik terwijl armen en benen door de spierafbraak juist extra dun worden. Ook (spannings)hoofdpijn, nek-, schouders- en rugklachten zijn een direct gevolg van de spieren die continue onder spanning staan.
  • Psychologische effecten zijn het zich constant opgejaagd voelen, angst- en paniekaanvallen en agressief reageren. Ook slapeloosheid is kenmerkend omdat stresshormonen aanzetten tot rusteloosheid en piekeren. Tenslotte kan stress via overspannenheid leiden tot een burn-out of depressie.

 

VoetreflexPlus en ontspanning             

Zoals blijkt is het belang van ontspanning enorm groot. VoetreflexPlus is een hele fijne en mooie manier om via massage van de reflexzone’s, de acupunctuurpunten en meridiaanbanen op de voeten en onderbenen alle lichaamszone’s te bereiken en rust en ontspanning te brengen in het hele systeem. Het lichaam wordt als het ware gereset en zoekt zijn natuurlijke balans terug. Door de ontspanning wordt het zelfherstellend vermogen in het lichaam geactiveerd, worden afvalstoffen afgevoerd en de vitaliteit gestimuleerd.

Vaak voelt men zich in eerste instantie heel moe, de vermoeidheid die al in het lichaam aanwezig was komt dan tot een bewust niveau. Dit is een goede reactie op deze massage en gaat vanzelf over.

De ontspanningsmassage kan zowel preventief als therapeutisch ingezet worden.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.