Gezonde Spijsvertering! Meer dan een ‘vertering van spijs’ fabriek.

Het belang van een gezonde spijsvertering

Darmen: fundering van gezondheid!

Het belang van een goed werkende spijsvertering kan niet vaak genoeg benadrukt worden. De hoeveelheid boeken en onderzoeken naar de werking ervan zijn ondertussen eindeloos. Terecht, want telkens weer blijkt dat de darmen de basis vormen van de algehele gezondheid en dat ze bij nagenoeg iedere klacht direct of indirect een rol spelen.

Darmen en hormonen

Het spijsverterings stelsel zorgt heel basaal natuurlijk letterlijk voor onze gezondheid door het opnemen en verteren van voeding en daarmee voor het voeden van ieder orgaan en weefsel in ons lichaam. Maar daarnaast is de darm een enorme hormonen fabriek. Zo wordt 80% tot 90% van het hormoon serotonine door de darmen geproduceerd. Serotonine wordt vaak omschreven als het ‘knuffel- of gelukshormoon’ en speelt een grote rol in hoe ontspannen en positief we ons voelen. Een tekort kan depressieve gevoelens en angst geven. Naast onze gemoedstoestand, speelt serotonine ook een belangrijke rol bij het inslapen, zorgt voor een verzadigingsgevoel na eten en reguleert het immuunsysteem en de bloeddruk.

Buikhersenen

De darmen worden ook wel ons ‘tweede brein’ of ‘buikhersenen’ genoemd. Ze hebben namelijk een zenuwstelsel dat minstens zo groot en complex is als de hersenen! En de hersenen en darmen communiceren voortdurend en tweezijdig met elkaar: de ‘hersen-darm-as’. Vanuit een verstoorde hersen-darm-as kunnen ernstige ziektebeelden zoals PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) en Crohn ontstaan. De relatie tussen de buikhersenen en de hersenen in onze schedel is nog grotendeels onbegrepen en er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de exacte werking.

Immuunsysteem

In de darmen zit een belangrijk deel van je immuunsysteem en dus van je weerstand. Dat is ook niet zo vreemd want de darm staat in open verbinding met de buitenwereld en heeft een enorm oppervlak. De darmbarrière zorgt ervoor dat ziekmakende voedingsmiddelen en bacteriën niet worden doorgelaten. Dringen ziekteverwekkers toch door dan werkt de darm op een unieke manier samen met lymfeweefsel om de binnendringers te vernietigen en produceert daarnaast gespecialiseerde afweercellen die ziekmakende bacteriën herkennen.

Klachten

Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een verstoorde spijsvertering zijn ontelbaar. Naast de hierboven al genoemde aandoeningen zijn vermoeidheid, intoleranties en allergieën, terugkerende verkoudheid, ontstekingen, huidaandoeningen en gewichtsproblemen veel voorkomende klachten die direct verband houden met de darmbalans.

Pakket Gezonde Spijsvertering

Door middel van voetreflex massage’s wordt de hele spijsvertering behandeld. Oosterse en Westerse technieken vullen elkaar hierbij aan. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is de Miltmeridiaan samen met de Maagmeridiaan verantwoordelijk voor de spijsvertering. Het versterken van deze meridianen (o.a. met cupping) wordt gecombineerd met het behandelen van de Westerse spijsverteringszone’s op de voet, een krachtige combinatie.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.