Voorjaarsmoeheid

Lentemoe, voorjaarsdip of voorjaarsmoeheid, allemaal relatief nieuwe begrippen maar het komt vaker voor dan je denkt en kan grote impact hebben op je algemeen welbevinden. Als de symptomen lang aanhouden kan er een voorjaarsdepressie ontstaan.

heel wat voeten in aarde

Seasonal Affective Disorder

De medische term voor voorjaarsmoeheid en winterdepressie is officieel: Seasonal Affective Disorder (SAD), in het Nederlands: Seizoen Afhankelijke Depressie.

De zon gaat schijnen, het wordt weer warmer buiten, zou je nu niet eigenlijk blij en vol energie weer allerlei activiteiten moeten oppakken die in de winter zijn blijven liggen? In plaats daarvan kun je je futloos, vermoeid, prikkelbaar en somber voelen. Dit zijn enkele klachten die horen bij SAD.

Eigenlijk is het meer de voorbije winter dan de aankomende lente die ons parten speelt.

Gebrek aan zonlicht, vitamines en lichaamsbeweging in de buitenlucht zijn belangrijke onderdelen in het ontstaan van SAD. Vaak bouwen we ongemerkt een enorm tekort aan vitaminen en mineralen op in de winter. Daarnaast bewegen we over het algemeen in de winter minder waardoor het lichaam een soort van reserve aan afvalstoffen aanlegt die nog in het lichaam aanwezig zijn als de lente nadert. Gaan we in de lente meer bewegen en zijn we meer buiten wordt het lichaam gestimuleerd de afvalstoffen af te voeren en kunnen we ons echt vermoeid gaan voelen.

Naast of los van een tekort aan beweging en frisse buitenlucht kan een gebrek aan zonlicht een verstoring geven van de chemische processen in de hersenen. Dit gebeurt in de pijnappelklier, die zich in het midden van de hersenen bevindt. De stoffen die daar aangemaakt worden regelen onze biologische klok. Zeer waarschijnlijk is het serotoninegehalte bij mensen met een seizoensgebonden depressie uit balans, net als bij mensen met een ‘gewone’ depressie. Deze neurotransmitter regelt onder andere het gevoel van welbevinden.

Gezond Leusden kan helpen bij voorjaarsmoeheid door het lichaam te ondersteunen bij het kwijtraken van de opgeslagen afvalstoffen en het in balans brengen van de hormoonhuishouding, dit kan bijvoorbeeld met een voetreflexmassage waarbij het lymfesysteem flink aan het werk wordt gezet of een hormonale massage waarbij de hormoonklieren worden gestimuleerd en aangezet tot samenwerking. Ook kunnen we met behulp van Bioresonantie apparatuur meten welke organen het meest belast zijn geraakt en die ondersteunen en versterken. Daarnaast kan het immuunsysteem en energienivo aangepakt worden met op maat uitgetestte ondersteunende supplementen.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.